Translate

czwartek, 21 listopada 2013

Walcząc z tkanką tłuszczową na brzuchu...


Jeśli czytaliście tego bloga wcześniej, to wiecie, że moim największym  problemem jest brzuch. Bardzo ciężko i powolnie przychodzi mi zbijanie tłuszczu z tego miejsca, aczkolwiek poprawa jest o kilka, a nawet kilkanaście centymetrów.
Ostatnio trafiłam na ciekawy artykuł, odnośnie produktów spożywczych, które pomagają w spalaniu tłuszczu w okolicach brzucha.
Wcale nie trzeba przestrzegać drakońskich diet czy stosować suplementów, aby pozbyć się 'sadełka'.
Wystarczy zdrowa, zbilansowana dieta, przepełniona pełnowartościowymi produktami oraz systematyczne ćwiczenia (niekoniecznie długie sesje treningowe, wystarczą krótsze, lecz intensywniejsze).
Dla wszystkich Pań i Panów, którzy mają problem z odstającym 'brzuszkiem' tak jak ja, wymienię co powinniśmy jeść, by dopomóc w gubieniu tłuszczyku :D :
  • jabłka - jest nawet powiedzenie, że jedząc jabłko dziennie, trzymamy dobre zdrowie i unikamy lekarzy ( an apple a day keeps the doctor away) . Nie słyszałam wcześniej tego, ale wierzę. Jabłka kocham, często jadam i na zdrówko nie narzekam. Badania w Brazylii wykazały, że osoby jedzące 3 jabłka dziennie przy stosowaniu diety, schudły szybciej, niż te które nie jadły w ogóle. Dodatkowo jabłka zawierają dużo witamin C, beta-karoten, błonnik, potas, żelazo, krzem, wapń i magnez, substancje pektynowe, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki oraz antyoksydanty.






  • arbuz - jest dobrym owocem dla osób odchudzających się, głównie ze względu na brak tłuszczy i cholesterolu. Jest świetnym źródłem potasu i witamin A, B6 i C. Jest także wyśmienitym źródłem wody oraz zawiera więcej likopenu niż inne owoce czy warzywa. Likopen to antyutleniacz znany z właściwości anty-nowotworowych. Badania na zwierzętach wykazały, że te które dostawały przy diecie duże ilości wody oraz porcje arbuza po ośmiu tygodniach miały mniejszą masę, niż te które były na diecie podstawowej z duża ilością wody. Nie było wpływu na utratę masy mięśniowej, a nastąpiła utrata tłuszczu z okolic brzucha



  • pomidory -  Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu.



  • banany - zawierają duże ilości potasu i witamin z grupy B. Dzięki temu owoce te redukują stres i poprawiają samopoczucie. Ze względu na swoją dość wysoką, jak na owoce, kaloryczność, zapewniają także odpowiednią dawkę energii. Banany w połączeniu z bogatymi w błonnik płatkami owsianymi skutecznie oczyszczają również organizm z toksyn. W Japonii dużą popularnością cieszy się dieta bananowa, która zakłada spożywanie bananów na każde śniadanie. Jej zwolennicy uważają, że enzymy zawarte w owocach przyspieszają proces trawienia i wydalania, co ułatwia odchudzanie. Należy jeść z umiarem.



  • ryby i owoce morza - są dobrym źródłem wysokowartościowego  białka oraz witamin  z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby, szczególnie morskie, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają  cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Duża zaletą owoców morza jest ich nisko-kaloryczność. Wprowadzenie ich do diety może pomóc uzyskać mniejszą talię, a także lepsze zdrowie. Badania wykazały, że zawarte w nich kwasy mono-nienasycone, zapobiegają powstawaniu tłuszczu w okolicach brzucha.



  • seler - wiedzie prym wśród warzyw pod względem niskiej zawartości kalorii,  zawiera dużą dawkę witaminy C (więcej niż w cytrusach), witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP, naciowe łodygi selera zawierają beta-karoten oraz witaminę E (witaminę młodości). Seler swą zdrowotną sławę zawdzięcza pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajani. Ma także wiele fosforu, wapnia, potasu, cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Szklanka świeżo wyciśniętego soku ze selera przed posiłkiem,  pomaga zrzucić wagę. 



  • awokado - ich spożywanie (zalecane pół owoca dziennie), znacząco poprawia wchłanianie z pokarmów  związków odżywczych. Osoby lubiące awokado, w porównaniu z tymi, którzy nie jedzą, dostarczają swojemu organizmowi: - ponad 36% więcej błonnika!,
    - 23% więcej witaminy E,
    - 13% więcej magnezu,
    - 16% więcej potasu,
    - 48% więcej witaminy K!
    Jest to owoc zdrowy, którego spożywanie zmniejsza znacząco obwód talii. Średnio jedzące go osoby, miały 4 cm mniej w talii i ważyły średnio 3,5 kg mniej! Według amerykańskich naukowców, jedzenie awokado zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, zwiększającego możliwość wystąpienia miażdżycy, udaru, rozwoju cukrzycy typu II.
    Mimo że awokado zawiera dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcz roślinny jest zdrowszy i jeżeli na diecie brakuje tłuszczy, warto czasem sięgnąć po awokado (np. w miejsce ziemniaków).


 

  •  oliwki - zawierają sporo błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom, daje też uczucie sytości. Dzięki zawartości żelaza i miedzi mają działanie krwiotwórcze i zapobiegają anemii. 

  • płatki owsiane - bogate w błonnik. Powoli trawione nie powodują dużego wzrostu insuliny. Jemy je głównie na śniadanie, które jest bardzo istotne dla osób chcących spalać kalorie. Zwiększa to bowiem metabolizm na resztę dnia. 



  • shirataki noodles - to typ makaronu, który jest produkowany z warzywa o nazwie Konjac, jest ono bogatym źródłem błonnika nazywanego glukomannan. Zwykle tradycyjny makaron zawiera dużo węglowodanów i tłuszczów, makaron Shirataki jest całkowicie beztłuszczowy, bez-cukrowy i praktycznie nie zawiera węglowodanów. Jest on doskonałym posiłkiem dla ludzi, którzy uwielbiają makaron ale jednocześnie dbają o swoje zdrowie i zachowanie właściwej wagi.



     
    Ja na pewno wprowadzę do swojej diety, zwiększoną ilość tych produktów :-) . W końcu są smaczne i można przygotować wyśmienite posiłki z ich użyciem.  Jak już wspomniałam na początku i jeszcze raz to powtórzę, badania wykazały, że spożywanie odpowiedniego, pełnowartościowego jedzenia, gwarantuje podobne efekty w odchudzaniu, jak diety niskokaloryczne. Dlaczego więc mielibyśmy się głodzić? Wystarczy jedynie jeść z głową. W połączeniu z ćwiczeniami, możemy zapewnić sobie doskonałą kontrolę wagi, a nawet jej gubienie. Dodatkowo stosując zdrowe żywienie wzmacniamy nasze zdrowie, a zarazem komfort życia. 



    Pozdrawiam, 
    B.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz